"Werkwijze katten schilderen"
Huisdieren zijn onderdeel van je gezin. En deze mogen dan ook zeker niet ontbreken bij een setje houten poppetjes!
Elk huisdier heeft zo zijn eigen kenmerken. Denk aan de kleur en vacht, maar ook aan kleinere details zoals een vlek op een bepaalde plaats, stand van de oren of de kleur ogen.
Voor een klant maakte ik haar twee katten na (sorry, poes en kat). Zij stuurde mij foto's toe vanuit verschillende invalshoeken. En gaf daarnaast een beschrijving van haar poes & kat.
En daarna... dan ga ik broeden (ja, net als een kip).
De foto's worden bekeken en weer opgeborgen. Een paar dagen later bekijk is ze nog eens. Waar zitten de kenmerken, welke details wil ik echt overnemen? Alsof mijn brein alvast een blauwdruk ontwikkelt van wat er daarna uit mijn handen mag komen.
Na een paar dagen ga ik er voor zitten, pak de foto's er weer bij en ga schetsen. Voorzichtig met dunne lijntjes en een gum in de aanslag. De verhoudingen moeten kloppen, maar dat valt soms niet mee op een houten poppetje van 3,8cm. Meestal sneuvelt er ook wel een poppetje, belandt deze in de prullenbak als het echt heel ernstig is en de frustratie even
wint.
Of wordt het poppetje toegevoegd aan het knutselassortiment voor de kinderen.
Tevreden? Dan begint het echte werk. De basiskleur wordt aangebracht. Meestal is dit wit of grijs afhankelijk van de kleuren daarna en dit moet natuurlijk goed drogen. De eerste toon is gezet.
Daarna is het laagjes bouwen. Eerst de zachte tinten, daarna de dominantere kleuren. En vergeet het drogen niet.
Met de katten uit de foto's ben ik in totaal 3 avonden bezig geweest. Feitelijk zit er bijna 3u werk per kat in.
Inclusief concentratiefrons (hallo rimpels), zere rug/nek van het voorover zitten en verkrampte vingers van het precieze schilderwerk 😉
Klaar? Drogen. Nog een keer controleren: klopt alles, ben ik niet iets vergeten? Aflakken. Twee laagjes. Oortjes knippen, plakken. Klaar!
Comments