top of page

Duurzaam Ondernemen

Duurzaam. Oke, wat ga ík hier over schrijven... Al een paar weken, staat dit onderwerp in mijn lijstje met blog-ideeën. Ik vind het een lastig onderwerp. Want, was ís duurzaam eigenlijk?


Je vraagt je misschien af wáárom ik hier dan zo nodig toch iets over wil schrijven? Dat is dan weer wel makkelijk te beantwoorden:


met Studio Bofbips streef ik naar het hebben van een zo duurzaam mogelijke onderneming. En dat probeer ik op meerdere manieren.

De doosjes en bescherming van de items (zoals bubbeltjesplastic) worden hergebruikt. Het kan dus zomaar zijn dat het door jou bestelde pakketje niet in een ‘Bofbips’ doosje wordt geleverd maar met het merk of logo van een ander bedrijf. Bubbeltjesplastic vind ik altijd weer een lastige, want het is immers plastic. Én honingraadpapier ziet er ook veel mooier uit als je het doosje open maakt...toch gebruik ik het vaak een 2e, of 3e keer. Voor bijvoorbeeld een markt, om de items veilig van A naar B te verplaatsen. Of wat denk je van het vulmateriaal? Ik heb inmiddels een interessant assortiment opgebouwd aan allerlei soorten. Stroken papier, allerlei soorten snippers, schuim en plastic. 😊


De houten poppetjes worden gemaakt van beukenhout. Beukenhout komt veel voor in Europa, is een niet bedreigde boomsoort en is FSC gecertificeerd. Sterk, massief, kan tegen een stootje én is geschikt voor meubels, trappen en speelgoed. Het splintert namelijk nauwelijks. Wel zo fijn, want de handgeschilderde poppetjes worden vaak ook gebruikt door de kinderen om mee te spelen.


Jesmonite is óók een duurzaam product, niet giftig voor het milieu, sterk, vrij van giftige stoffen. De eerste items maakte ik in mijn keuken...zo veilig is het dus. Perfect materiaal voor het maken van stijlvolle en tijdloze handgemaakte woonaccessoires en cadeauartikelen. En als iets helemaal gemaakt is naar jouw smaak en stijl, geniet je er veel langer van. Best duurzaam, lijkt mij 😉 In de afgelopen maanden ben ik steeds duurzamer gaan werken. Inmiddels kan ik grotere hoeveelheden laten leveren (dus minder vaak de pakketdienst aan de deur) en heb ik kunnen investeren in herbruikbaar materiaal. De mallen zijn van siliconen en meerdere malen te gebruiken. Inmiddels zijn ook de mengschalen, spatels, bakjes, matjes en mixers van siliconen of metaal. Deze kunnen, nadat de jesmonite is uitgehard, heel gemakkelijk schoongemaakt worden. Dus geen plastic of kartonnen bekertje en houten roerstokjes meer zoals in het begin. Tegenwoordig gaat er maximaal een keer per maand een grote vuilniszak naar de container (voorheen bijna wekelijks).


Sinds kort maak ik ook kaarsen, van sojawas. Ik wist tot voor kort niet eens dat er verschillende soorten waren. Die zijn er dus. En er zitten heel wat voordelen aan dit materiaal in vergelijking met gewone kaarsen. Sojawas is een natuurlijk product en wordt gemaakt van de olie van sojabonen. Het is naast duurzaam ook biologisch afbreekbaar, veganistisch, geeft 90% minder roetvorming én branden 30 tot 45% langer dan gewone kaarsen.


Best duurzaam dus 😉 Waarom ik het dan toch lastig vind om hier over te schrijven? Omdat ik, buiten Studio Bofbips, helemaal niet zo duurzaam leef maar dit wel steeds meer nastreef: ik koop zelden iets wat al is gebruikt, zoals via Marktplaats of Vinted. Ik let wel steeds vaker op verpakkingen of bijvoorbeeld dat we geen eten weggooien. Ik vind het best een hele klus. Maar hé, ik doe mijn best. Zo heb ik sinds kort een nieuwe hobby: kinderkleding van de jongeman in huis upgraden met borduurseltjes voor het kleine meisje in huis. Zo ben ik niet alleen duurzaam bezig met Studio Bofbips, maar óók steeds meer in het dagdagelijkse leven.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page